سیستم های تهویه مطبوع در ساختمان های هوشمند
به کار بردن سیستم های تهویه مطبوع هوشمند در ساختمان های مدرن به منظور کاهش مصرف انرژی ، کاهش فضای مفید مورد نیاز برای نصب تجهیزات و افزایش کارایی آن انجام می پذیرد. سیستم تهویه مطبوع ساختمان هوشمند دارای ویژگی هایی است که در ادامه به آنها اشاره می کنیم. همانند تجهیزات هوشمند دیگر ، سیستم تهویه مطبوع در ساختمان های هوشمند نیز دارای انواعی از سنسورها (حسگرها) است که با سیستم اتوماسیون ساختمان همخوانی دارد. این سنسورها اطلاعات آب و هوایی داخل ساختمان مانند دما ، رطوبت و میزان جریان هوا را از نقاط مختلف جمع آوری می کنند تا ضمن به حداقل رساندن مصرف انرژی در دستگاه تهویه حرارتی و برودتی مورد نظر ، شرایط آسایش را برای افراد حاضر در ساختمان به حد مطلوب برسانند.
انواع مختلف سنسورها و تجهیزات به کار رفته در سیستم های تهویه مطبوع ساختمان های هوشمند عبارتند از :
1. سنسورهای دمایی
سنسورهای دمایی یا همان حرارتی نصب شده در نقاط مختلف ، اختلاف شرایط دمایی در آن نقاط را شناسایی می کنند. سیستم تهویه مطبوع هوشمند از این اطلاعات استفاده کرده تا هوای سرد یا گرم به مقدار بیشتری به سمت نواحی که به هوای سرد یا گرم بیشتری نیاز دارند ارسال کند
2. سنسورهای CO2
بالا بودن سطح CO2 در یک ساختمان تاثیر منفی مستقیم بر تفکر و تصمیم افراد خواهد گذاشت. سنسورهای CO2 میزان دی اکسید کربن موجود در هوای داخل ساختمان را اندازه گیری کرده (با افزایش تعداد افراد حاضر در ساختمان، مقدار دی اکسید کربن نیز افزایش می یابد) و سیستم تهویه مطبوع هوشمند ساختمان مقدار هوای تازه بیشتری را از طریق کانال وارد ساختمان می کند.
3. سنسورهای تشخیص دهنده تعداد افراد حاضر در محل
سنسورهای تشخیص دهنده تعداد افراد ، به خصوص در ساختمان های اداری که تعداد افراد حاضر در ساختمان یکنواخت نیست و منجر به تغییر بار حرارتی ناشی از حضور افراد در ساختمان می شود مورد استفاده قرار می گیرند. سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی هوشمند نیز از این اطلاعات استفاده کرده و در فضاهایی که تعداد افراد کمتری حضور دارند هوای سرد یا گرم کمتری ارسال می کند تا در مصرف انرژی صرفه جویی شود.
۴ . سنسورهای روشنایی با تغییر تابش نور خورشید از صبح تا غروب آفتاب
در قسمت های مختلف یک ساختمان ، نیاز یا عدم نیاز به لامپ های روشنایی در طول روز متغیر بوده و چون این لامپ ها خود منابع تولید گرما هستند ، سیستم تهویه مطبوع ساختمان هوشمند به صورت اتوماتیک ، دما و یا شدت جریان هوای سرد یا گرم ارسالی به سمت قسمت های روشن شده توسط لامپ را تغییر می دهد.
۵ . فن های سرعت متغیر
موتور فن های غیر هوشمند یا به اصطلاح غیر اینورتر ، معمولا در یک یا دو دور ثابت کار می کنند ولی سیستم های تهویه مطبوع هوشمند ، مجهز به موتور فن های سرعت متغیر هستند که متناسب با نیاز درخواستی ، دور فن را تغییر می دهند. بدین ترتیب شدت جریان هوای دمیده شده توسط فن به صورت پیوسته تغییر می کند. در شکل زیر سیستم سرمایشی و گرمایشی هوشمندی را مشاهده می کنید که در آن تعداد زیادی فن کویل با کنترل مستقل و جداگانه به یک دستگاه مرکزی که در خارج از ساختمان مستقر می گردد ، متصل می شوند. دستگاه بیرون از ساختمان می تواند یک چیلر یا مینی چیلر و یا حتی دستگاه VRF باشد.